Шардоне

Виж като Решетка Списък

Резултати 1-24 от 28

Настрой низходяща посока
на страница

Шардоне (Chardonnay) е бял винен сорт бяло грозде, с произход районите на Бургундия и Шампан, Франция, където се отглежда от древни времена. Макар че Шардоне получава името си от градчето Шардоне в бургундския регион на Франция, дълго време не е бил ясен произходът на сорта по света. За да стане пиенето на шардоне традиция, се е случило нещо, та то да бъде избрано и отделено от другите бели вина. Какво ли е това събитие?

Вижте повече:

Шардоне е най-популярният бял винен сорт в света. Захарното съдържание на гроздовия сок е 18 – 22, 9 г./100 мл., при киселини 11,6— 8,2 г./л. Името му се свързва с едни от най-престижните френски бели сортови вина с произход Бургундия (Шабли, Кот де Бон и Маконе) и с пенливите шампански вина. От грозде Шардоне се прави вино с това име и други висококачествени бели трапезни вина. Отлежаването в дъбови бъчви придава на виното нотки на ванилия, дим и дъб.

Шардоне 1  - най-престижните френски бели
Шардоне от Албер Бишо

За вкуса на виното е важно при какви условия се отглежда гроздето – в областите Шардоне и Шабли е по-хладно и това носи характерните ароматни нюанси на зелена ябълка и цитруси. Същото се случва и с гроздето, което е брано по-рано. В по-топлия климат и при късна беритба, гроздето развива по-сладък вкус и екзотичността на тропически плод.  

Защо  да изберете шардоне пред всяко друго вино и още повече пред всяко друго бяло вино. Както е характерно за нашата  компания, ние няма да ви убеждаваме да пиете шардоне, ние ще ви убедим, че трябва да знаете много за него, да опитате шардоне и друго бяло вино и тогава да решите. Философията на BNK wines e, че виното е любов и традиция – ето защо ние държим да бъдете информирани за всяко вино, за да се влюбите в избора си, като нас. 

ТЕХНОЛОГИЯ ЗА ПРОИЗВОДСТВО НА ВИНО ШАРДОНЕ

Казахме: традиция и любов - нека проверим тези две червени нишки в историята на нашето Шардоне. Ние доставяме шардоне и познаваме шардоне – това се нарича едновременно да бъдеш в изкуството и в науката. 

Когато търсите Шардоне, трябва да знаете, че то се прави по два различни метода, свързани с това  в какво отлежава виното – дали в дъбови бъчви или не. Остаряването в дъбови бъчви придава ваниловата нотка на виното и тази на масло, както нотка на сметана. Това е рядкост за бяло вино, но не и за шардоне. Винопроизводителите, които желаят тяхното шардоне да има по-остър и светъл аромат, използват иноксови съдове за ферментацията и за отлежавнето. Това не позволява на кислорода да достигне до виното и да промени характера му. Когато пък производителите на вино искат тялото на виното да е по-плътно, те използват и за ферментацията, и за отлежаването дъбови бъчви. Възможно е виното само да отлежава в тях. Това добавя ваниловия привкус. 

Шардоне 2  - идеално за рибни ястия
Шардоне - любов и традиция

По отношение на захарта знаем следното – ако ферментацията бъде прекъсната преди пълния процес да приключи и дрождите да изконсумират захарта, то във виното ще се усеща остатъчна  захар, което резултира в по-сладко вино. При шардонето имаме пълен цикъл на ферментация, заради това то е класическо сухо вино. т.е. с ниски нива на захарност. 

ИЗБОРЪТ НА BNK WINES ЗА ШАРДОНЕ 

Шардоне много се влияе от мястото, където е отглеждано виното. Избата Албер Бишо произвежда шардоне в Бургундия, тъй като това е естественото му място; неговата родина. 

Албер Бишо произвежда виното „Бургундия Вией Вин Шардоне“ (Bourgogne Vieilles Vignes de Chardonnay). За създаването му се ползват лози на възраст 25 – 30 години. Интересното на лозята с шардоне в областта е, че те са разположени на места в Бургундия с различна изложеност на слънце, което предопределя и голяма палитра от вкусове на самото грозде шардоне. Това дава неповторима ароматна сложност на виното на Албер Бишо. Знаем, че избата е сред пионерите в областта Бургундия и с това бяло вино не прави изключение. Това е от меките по вкус вина шардоне, които са отлежавали в дъбови бъчви. Мекият аромат на ванилия и масло прави „Бургундия Вией Вин Шардоне“ идеално за рибни ястия

От същата изба – Албер Бишо – е и бялото вино „Бургундия “Секре дьо Фамии” Шардоне“ (Bourgogne “Secret de Famille“ Chardonnay). Това е бяло вино от толкова висока класа по вкус, че е неразличимо от по-луксозните си събратя. Цените му са приемливи за всеки. Както загатва името му, в това шардоне е скрита семейна тайна и тя е, че за виното се избират пак страхотни сортове от най-добрите масиви грозде, но се бере грозде от краищата на парцела. Самата технология на производство е същата като при скъпите вина на марката, а именно – отлежава определено време в иноксови и определено време в дъбови бъчви.   

Само, за да  направим разлика между шардоне от Шабли и Бургундия, ще ви запознаем с виното Шабли АОС Шардоне. Сортът е шардоне, но на бутилката пише Шабли и пиещият трябва да знае, че става дума за шардоне. Тук има няколко изби, които произвеждат шардоне, но Албер Бишо предпочита да ползва технология в иноксови ферментатори, за разлика от колегите си. Това дава друг аромат на виното – свежо и чисто. Цветът на това шардоне е доста по-ненаситен в сравнение на другите бутилки шардоне. Това е вино като по учебник.

Шардоне 3  - най-добрите масиви грозде
Шардоне - екзотичност

PRODUTTORI DI MANDURIA – ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ НА ШАРДОНЕ В ИТАЛИЯ

“Санта Джема” Шардоне Саленто(“Santa Gemma” Chardonnay Salento IGT) е произведено от Produttori di Manduria. Историята на тази изба е забележителна. Те си поставят за цел да произведат добро шардоне, въпреки, че Пулия, където се намира избата, е прекалено топла за производството му. Климатът и почвата там дават на това шардоне аромат на екзотични плодове, а това, че е отлежало в дъбови бъчви – ваниловият привкус и богато тяло. Ако самата екзотичност на компанията да избере да произведе шардоне не ви е  спечелило, може би историята на името ще ви спечели – Света Джема е последната канонизирана светица в католическата традиция. Това канонизиране става през 1942. Името е избрано заради духовната борба, която светицата проповядва за борба с изкушения. 

Изберете да купите шардоне, Совиньон блан, червено вино и пенливи вина от нашия онлайн магазин, за  да можете освен вино да получите и експертно знание и подкрепа за избора ви. BNK wines Ви дава улеснението да пазарувате оналйн. На сайта ни има лист с всички наши вина, разпределени по региони и в ценови категории. Гарантираме Ви, че, ако ползвате нашия сайт, бързо ще станете експерти. 

Технология за производство на вино Шардоне

Изборът на BNK wines за шардоне

Produttori di Manduria – производителите на шардоне в Италия

Шардоне 1
Шардоне - Разгледайте при нас!

Препоръчани

Какво е това? Отбележете "Запомни ме" за достъп до вашата пазарска кошница на този компютър, дори ако не сте влезли.