Район: Bordeaux

Шато „Трите Кръста“:

Единствен по рода си тероар

През 1712 г. три кръста са издълбани на свода на винарната, за да засвидетелствуват за дългата винена история на Шато Трите Кръста. Имението е кацнало на 86 метра надморска височина върху най-високото варовиково плато на района. Гледката, която се разкрива пленява – тук са лозята, малките долчета, типичните могили за Фронсак, или както често го наричат жирондинската Тоскана, която привлича всички.

Глиненото плато, което е съставено от типичната „моласа от Фронсак“ – хилядолетни наноси, почива върху варовикови скали, които често пропускат води до повърхността. Това дава възможно най-добри условия да се отглежда кралския сорт Мерло, но и Каберне Фран, което е една пета от масивите. Втората важна година е 1995, годината, в която семейството на Патрик Леон закупува имението. Патрик Леон е легенда в света на виното творил вина икони за Алекси Лишин, „Шато Мутон Ротшилд“, „Опус Уан“ в Калифорния и „Алмавива“ в Чили. Правилното имение попада в правилни ръце. И така започва новата история на имението.

…През 1712 г. три кръста са издълбани на свода на винарната, за да засвидетелстват за дългата винена история на Шато Трите Кръста.

Извлечение от архива на избата.