Район: COLLIO
Изба Скиопето

Марио Скиопето:
Пионерът на белите вина от Фриули

Заслугата на Марио за създаването на първите вина Токай Фриулано и на модерното бяло вино от Фриули е безспорна. През 80-те години Марио е част от Елита на италианските винопроизводители. Той се превръща в учител и съветник на много млади винопроизводители, отваряйки вратите на своята изба. Често Скиопето е описван като "кръстникът" на италианските бели вина. Въведените от него технологии и революционни похвати, днес са от основно значение за работата в лозята и избата. Благодарение на това във Фриули се правят вина от най-висок клас. Формулата за успеха е цялостното отношение на Марио към винопроизводството и визията му да направи "съвършените вина".
Виж като Решетка Списък

374 Резултата

Настрой низходяща посока
на страница

Марио Скиопето се ражда в семейството на Анджела и Джорджо Скиопето през 1930 г. Израства в семейната Остерия „Пожарна Служба“, и като млад работи като пожарникар, а след това и като шофьор на камион. Дълги години придружава и помага на баща си при избора на вина за „Службата“, която поема след оттеглянето на неговите родители. Воден от своя собствен вкус и любов към виното, през 1963 г. Марио се отдава на производството и през 1965 г. представя своето пъвро вино „Токай“. По този начин се заражда ерата на модерното бяло вино във Фриули и цялостното преосмисляне на италианското бяло вино.

Марио бързо става част от съзвездието велики имена, работещи от края на 60-те години на миналия век в посока да подобрят и модернизират италианското винопроизводство.

Марио пътува из Европа и САЩ с Луиджи Веронели, прочутият италиански интелектуалец, винен критик, гастроном и енолог, за да открие други вина и винопроизводители. С Луиджи Веронели, натрупва доста опит и участва във важни дискусии, поддържа дългогодишно сътрудничество с професор Спат в Германия, търсейки нови методи за производство и винификация.

През 80-те години Марио е един от Елита на италианските винопроизводители. Той се превръща в учител и съветник на много млади винопроизводители, отваряйки вратите на своята изба.

Марио винаги е обичал да пътува, преди да се захване с правене на вино, той работи като шофьор на камиони. Точно като баща си, той пътува из цяла Европа, търсейки нови идеи, за да подобри работата и себе си, дълго време сътрудничи с Мюлер Спат, по това време директор на голяма индустрия, специализирана в машини за винификация, и мениджър на експериментална винарска изба в Бад Кройзнах.

В Германия Марио купува борови стърготини за лозето и открива използването на различни технологии по време на процеса на винификация. Във Франция закупува млади лози и събира идеи и предложения за това как да направи своите вина още по-елегантни. Така се ражда "стилът Скиопето".

Марио е новатор, който не се страхува да експериментира и непрестанно да се подобрява.

Заслугата на Марио за създаването на първите вина Токай и на модерното бяло вино от Фриули е безспорна. От друга страна това важи и за Италианското Бяло вино изобщо. Не можем да не споменем също така въвеждането на нови технологии и революционни нововъведения, които и днес са от основно значение за работата в лозята и в избата и благодарение, на които във Фриули се правят Вина от Най-висок клас. Освен това Марио демонстрира, че е и иноватор в областта на налагането, разпространението и разпознаваемостта на своите вина, които се предлагат от началото на 60-те години на миналия век. Формулата за успеха е цялостното отношение на Марио към виното и визията му да направи "съвършените вина".

Човек с голямо сърце и изключително значение за винoто на Фриули, той остави огромно усещане за празнота в нашите сърца. Той беше пионер тук във Фриули, иноватор и визионер. Той бе пример за всички нас.

Елда Фелуга, дъщеря на Ливио Фелуга и президент на „Движението на вината от Фриули“

 

Район:

Изба Скиопето
Какво е това? Отбележете "Запомни ме" за достъп до вашата пазарска кошница на този компютър, дори ако не сте влезли.