Виното се прави единствено от сорта “Совиньон” – сорт от голямо значение, култивиран в района на Сотерн и Бордо, откъдето гроздето е внесено във Фриули. Тук намира идеални условия като почва и климат. Гроздето се бере ръчно и се мачка внимателно, след което следва кратък период на декантиране при пълно отсъствие на серен диоксид. Ферментацията се извършва в резервоари от неръждаема стомана при контролирана температура. Отлежаването се извършва върху утайките в продължение на 8 месеца. Първата реколта е през 1972г.
Аромат: Елегантен аромат с деликатни флорални нотки, придружени от екзотични плодови аромати и цитрусови нотки. Топла и обгръщаща, богата сложност.
Вкус: На небцето е много сложен със зелени нотки на мента и коприва, които са преплетени с екзотични и солени нотки в перфектен баланс.
Отлежаване: 8 месеца върху фини утайки.
Температура на сервиране: 12°
Съчетание с храна:Отличен като аперитив, идеално с различни зеленчукови ястия, по-специално аспержи, морски дарове и супи. С отлежаването добива допълнително обем и тяло.
Потенциал на съхранение: Над 10 години
Скиопето, Schiopetto
Колио, Collio
Бяло, White
Въпроси
Какво е това? Отбележете "Запомни ме" за достъп до вашата пазарска кошница на този компютър, дори ако не сте влезли.