Friulano Collio DOC - 750ml

Традиционно, характерно вино със силна индивидуалност, получено само от сорта Токай Фриулано, от историческо лозе от Колио на Горициа, засадено в добре проветрива хълмиста местност, където почвата е предимно глина и варовик (наречена «марна”) с произход от епохийската епоха. Гроздето се бере ръчно и се мачка внимателно, след което следва кратък период на декантиране при пълно отсъствие на серен диоксид. Ферментацията се извършва в резервоари от неръждаема стомана при контролирана температура. Отлежаването се извършва върху утайките в продължение на 8 месеца. Емблематично вино за Фриули като първото качествено бяло вино на района. Както казва Джансис Робинсън «…най-изтънченото измежду всички други Фриулано вина от района…». Първата реколта е през 1965 г.

56,90 лв.

307,26 лв. (6 x 750ml)
10% отстъпка за кашон
Информация
Тип вино Бяло Вино
Изба Schiopetto
Държава Италия
Регион Collio
Област Колио DOC (Collio DOC)
Информация
Разфасовка 750ml
Реколта 2020
Сорт Фриулано
Алк. % 13%

Friulano Collio DOC

Фриулано Колио DOC

 

Цвят: Ярко сламено жълт, със зелени отблясъци.

Аромат: Изключителен нос със силни аромати на круша и кайсия, едва доловим бадем; и още аромати на диви цветя, които добавят комплексност.

Вкус: Небцето е пълноценно, динамично с аристократичен баланс, произтичащ от отличното сливане между свежестта и морски нотки.

Отлежаване: 8 месеца върху фини утайки.

Температура на сервиране: 12°

Съчетание с храна: Отлично като аперитив, виното се съчетава с прошуто Сан Даниеле, яйца и аспержи. Повече от подходящо с азиатска храна.

Потенциал на съхранение: Над 10 години

Скиопето, Schiopetto

Колио, Collio

Бяло, White

Какво е това? Отбележете "Запомни ме" за достъп до вашата пазарска кошница на този компютър, дори ако не сте влезли.