Pinot Grigio Collio DOC - 750ml

Вино от 100% Пино Гриджо, ссорт от френски произход, който се чувства най-добре в хълмисти райони, при почви със среден състав на мергел. Гроздовете са малки, зрънцата кръгли, червено-сиви на цвят и подобно на Пино Бианко произлизат от мутация на Пино Неро. Гроздето се бере ръчно, пресова се в мека преса, след което следва кратък период на декантиране при пълно отсъствие на серен диоксид. Ферментацията протича в иноксови резервоари при контролирана температура. Първата реколта на това вино е от 1972 г. Емблематично вино за Фриули, Пино Гриджо, което не може да бъде сравнено с никое друго.

Вижте още от нашите предложения за бяло вино.

56,90 лв.
Информация
Тип вино Бяло Вино
Изба Schiopetto
Държава Италия
Област Колио DOC (Collio DOC)
Информация
Разфасовка 750ml
Реколта 2021
Сорт Пино Гриджо
Алк. % 13%

Pinot Grigio

Пино Гриджо

 

Цвят: Златисто-жълт цвят.

Аромат: Ароматът е свеж и привлекателен, с нотки на банан и маракуя.

Вкус: Вкусът разкрива голямото тероарно богатство на Каприва – на небцето се усещат доста подправки като чубрица и суха трева, последвани от изненадваща свежест, която придава пивкост и сложност. Много устойчив и дълъг послевкус.

Отлежаване: Ферментира за около 12-18 дни в инокс и почива 8 месеца върху фини утайки. Следват минумум 5 месеца отлежаване в бутилка в избата.

Температура на сервиране: 13°

Съчетание с храна: Идеално за рибни предястия и основни ястия с риба; докато виното е младо може да бъде прекрасно за аперитив, с отлежаването добива тяло и плътност и е чудесно сервирано с риба меч или други диви риби на скара.

Потенциал на съхранение: Над 10 години

Скиопето, Schiopetto

Колио, Collio

Бяло, White

Какво е това? Отбележете "Запомни ме" за достъп до вашата пазарска кошница на този компютър, дори ако не сте влезли.