Pinot Grigio Collio DOC - 750ml

Вино от 100% Пино Гриджо, ссорт от френски произход, който се чувства най-добре в хълмисти райони, при почви със среден състав на мергел. Гроздовете са малки, зрънцата кръгли, червено-сиви на цвят и подобно на Пино Бианко произлизат от мутация на Пино Неро. Гроздето се бере ръчно, пресова се в мека преса, след което следва кратък период на декантиране при пълно отсъствие на серен диоксид. Ферментацията протича в иноксови резервоари при контролирана температура. Първата реколта на това вино е от 1972 г. Емблематично вино за Фриули, Пино Гриджо, което не може да бъде сравнено с никое друго.

Вижте още от нашите предложения за бяло вино.

57,90 лв.

312,66 лв. (6 x 750ml)
10% отстъпка за кашон
Информация
Тип вино Бяло Вино
Изба Schiopetto
Държава Италия
Област Колио DOC (Collio DOC)
Информация
Разфасовка 750ml
Реколта 2021
Сорт Пино Гриджо
Алк. % 13%

Pinot Grigio

Пино Гриджо

 

Цвят: Златисто-жълт цвят.

Аромат: Ароматът е свеж и привлекателен, с нотки на банан и маракуя.

Вкус: Вкусът разкрива голямото тероарно богатство на Каприва – на небцето се усещат доста подправки като чубрица и суха трева, последвани от изненадваща свежест, която придава пивкост и сложност. Много устойчив и дълъг послевкус.

Отлежаване: Ферментира за около 12-18 дни в инокс и почива 8 месеца върху фини утайки. Следват минумум 5 месеца отлежаване в бутилка в избата.

Температура на сервиране: 13°

Съчетание с храна: Идеално за рибни предястия и основни ястия с риба; докато виното е младо може да бъде прекрасно за аперитив, с отлежаването добива тяло и плътност и е чудесно сервирано с риба меч или други диви риби на скара.

Потенциал на съхранение: Над 10 години

Скиопето, Schiopetto

Колио, Collio

Бяло, White

Какво е това? Отбележете "Запомни ме" за достъп до вашата пазарска кошница на този компютър, дори ако не сте влезли.