Малвазия Истриана е един от историческите сортове на Фриули. Расте добре в бедна почва от глинен, мергелов състав и горещо и слънчево изложение, където гроздето се оставя за продължително узряване. Изцяло ръчен гроздобер, нежна преса и ферментация при ниски температури. Използва се статично декантиране в отсъствие на серен диоксид като винификацията и отлежаването се извършват в иноксови ферментатори за 8 месеца. Така полученото вино е богато и сложно, но в същото време изкушаващо и ароматно.
Цвят: Ярко сламено жълто със златисти отблясъци.
Аромат: Свежи и хармонични морски аромати, които са перфектно балансирани с аромати на цветя и сладки плодове.
Вкус: Богат и топъл, мек сметанов вкус. Цветистите тонове се балансират от освежаващо небце с високо киселинно покритие.
Отлежаване: 8 месеца върху фини утайки.
Температура на сервиране: 12°
Съчетание с храна: Перфектно с разядките и първите блюда, както с риба и бяло месо.
Потенциал на съхранение: Над 10 години