Традиционно, характерно вино със силна индивидуалност, получено само от сорта Токай Фриулано, от историческо лозе от Колио на Горициа, засадено в добре проветрива хълмиста местност, където почвата е предимно глина и варовик (наречена «марна”) с произход от епохийската епоха. Гроздето се бере ръчно и се мачка внимателно, след което следва кратък период на декантиране при пълно отсъствие на серен диоксид. Ферментацията се извършва в резервоари от неръждаема стомана при контролирана температура. Отлежаването се извършва върху утайките в продължение на 8 месеца. Емблематично вино за Фриули като първото качествено бяло вино на района. Както казва Джансис Робинсън «…най-изтънченото измежду всички други Фриулано вина от района…». Първата реколта е през 1965 г.
Цвят: Ярко сламено жълт, със зелени отблясъци.
Аромат: Изключителен нос със силни аромати на круша и кайсия, едва доловим бадем; и още аромати на диви цветя, които добавят комплексност.
Вкус: Небцето е пълноценно, динамично с аристократичен баланс, произтичащ от отличното сливане между свежестта и морски нотки.
Отлежаване: 8 месеца върху фини утайки.
Температура на сервиране: 12°
Съчетание с храна: Отлично като аперитив, виното се съчетава с прошуто Сан Даниеле, яйца и аспержи. Повече от подходящо с азиатска храна.
Потенциал на съхранение: Над 10 години