Изба Poli 1898
Изба Poli 1898
Район: Veneto

Poli 1898

Дестилерията Поли е семейна компания, известна с дълбоко вкоренените си традиции и занаятчийски техники за дестилация, които се предават от четири поколения.

Подреди по

Занаятчийски подход и вековни традиции: Основана през 1898 г в Скиавон, близо до Басано дел Грапа, от Джобата Поли, семейство Поли дестилира грапа, използвайки исторически, изцяло меден алембичен дестилатор.

Страст и процеси: Основното при характерната за Поли технология е използването само на най-пресните гроздови джибри, веднага след като бъдат доставени от местните винарни. Компанията използва древен, изцяло меден алембичен дестилатор с парогенератори с прекъснат цикъл, метод, който е останал до голяма степен непроменен в продължение на десетилетия. Цикълът на дестилация се извършва по традиционен, „прекъснат“ начин, като джибрите се разтоварват от казаните след всеки тричасов цикъл.

Четири поколения: Процесите се ръководят от вековен опит и страст, а не от компютърни алгоритми или други технологични улеснения. Компанията е семейна собственост. Тя е притежание на фамилията Поли повече от четири поколения и в момента се управлява от правнуците на основателя.

Музей на грапата Поли: Семейството е създало и музей, за да съхранява и споделя с обществеността историята на дестилацията на грапа.

Ключови моменти в историята на Поли

1898: Основаване Историята започва, когато ДжоБата Поли, производител на сламени шапки, построява мобилен дестилатор за дестилиране на гроздови джибри от местни винарни. Тази страст скоро се превръща в семеен бизнес.

Началото на 20-ти век: Разширяване. Синовете на ДжоБата поемат бизнеса през 1921 г. и разширяват дейността си, като отварят две допълнителни дестилерии, което води до множественото число „Дестилерии Поли“. Името в множествено число се използва и днес.

1983: Якопо Поли. Якопо Поли, и брат му Андреа инсталират два нови двойни дестилатора и оттогава насам насочват дестилерията към модерната епоха, фокусирайки се върху иновациите, като същевременно запазват традиците. Якопо се превръща във видна фигура в света на грапата.

2009: Иновации. Дестилерията патентова своя разработка вакуумен дестилатор тип „bain-marie“, за да се запазят деликатните флорални нотки на гроздовите джибри. Тази система е отличен пример за премереността на семейството между почитането на традицията и възприемането на съвременните технологии.

2025: Признание в световен мащаб. През 2025 г. Поли получи международно признание на престижното състезание International Spirits Challenge в Лондон за своите уискита „Secretary of State“ и „Conclave“, което е доказателство за несмнения успех.

Важни партньорства:

Сасикая. Сътрудничеството между Поли и Сасикая започва през 1993 г., когато Якопо Поли стартира съвместен проект със семейство Инчиза дела Рокета, производителите на известното вино Сасикая. Това партньорство води до създаването на престижната Грапа ди Сасикая, спиртна напитка, направена от джибрите на световноизвестното супертосканско вино.

Шато Лафит Ротшилд. Освен дългогодишното сътрудничество със Сасикая, Поли произвежда рядка, ексклузивна напитка, използвайки гроздови джибри от Шато Лафит Ротшилд. Проектът е отражение на дългогодишната мечта на Якопо Поли да произведе продукт с благороден френски произход и много италианска страст.