Хризопеята на Клеопатра
Клеопатра Оро е бутикова серия от различни грапи, получени от изключително свежи джибри. Резултатът е изключителен букет, сложни, но фини аромати, рядко срещани в дестилат. Отлежаването в нови дъбови бъчви е за една година е важно за укрепването на структурата.
Защо Клеопатра? Клеопатра Алхимикът е запомнена като жена най-вероятно с гръцки корени, която е живяла в Александрия през 3 век сл. н. е., където е работила като философ, алхимик и писател. Нейните експерименти в практическата алхимия са най-известни с това, че са един от четирите опита на жени алхимици да произведат известния философски камък. Знае се също, че тя създава един много ранен химически инструмент за дестилиране, наречен аламбик. Едно от запазените произведения на Клеопатра е „Хризопея“. Хризопея е лист от папирус с описание на нейните най-забележителни изследвания. Копие от папируса се намира в Лайденския университет в Холандия. Думата "хризопея" пък може да се преведе от гръцки като "правенето на злато".
Папирусът е пълен със символи и рисунки, които са описани по много прост начин. Едно от изображенията показва змия, която яде опашката си - това е символът на вечното завръщане и на трансформацията.
През XXI век, след години на изследвания в дестилерията Поли и съвместна работа с Института Сан Микеле ал'Адидже, се ражда нова "хризопея". Благодарение на най-иновативният вакуумен дестилатор на водна пара или „бен мари“, се произвежда ценната течност, която ще открием в серията „Клеопатра“.
Основното предимство при този начин на дестилиране се състои в понижаване на точката на кипене на алкохола. Така различните летливи съединения присъстващи в гроздовите джибри, се запазват в дестилатора, т.е. вакуума. Полученият дестилат е с деликатни плодови и флорални аромати, които, тъй като са термолабилни, обикновено се губят при стандартното дестилиране на пара. Още важни предимства са:
- увеличаване на терпеновите ( сложните аромати ) флорални нотки
- голямо намаляване на примесите в пяната
- значително понижаване на етерите
- почти пълно елиминиране на метиловия алкохол
Клеопатра Амароне Оро
Cleopatra Amarone Oro
Характеристики
Топла и обгръщаща като кадифено яке.
Грапа, грижливо съхранявана дълги години в подземните изби на Поли, дестилирана във вакуум на водна баня.
Ароматът ѝ напомня за прясно изцедено узряло червено грозде и кошница с бадеми и орехи.
Изключителният вкус и великолепната структура на виното Амароне дела Валполичела изграждат ароматната основа на Клеопатра Амароне Оро. Тази грапа е получена от джибрите на сортовете Корвина, Рондинела и Молинара използвани за производството на най-известното вино на Верона.
Клеопатра Амароне Оро се отличава с аромати на сушени плодове, сладки подправки и препечена дървесина като разкрива пълен и чист вкус. Джибрите на червеното грозде, от които произхожда този дестилат, му придават по-силна структура в сравнение с други дестилати от тази серия. Използването на Хризопея, нашия вакуумен дестилатор, гарантира запазването на всички деликатни флорални нотки.
Първична суровина: гроздови джибри от Амароне
Метод на производство: дестилирана с иновативния вакуумен дестилатор bain-marie (двоен котел) Хризопея.
Сервиране: при температура 18/20°C в чаша с форма на лале
Опаковка: метален тубус
