Неразривна връзка
По време на Първата и Втората световна война Монте Грапа и целият околен планински район, последният бастион срещу вражеското нашествие, са били арена на някои от най-ожесточените битки. Градът, разположен в подножието на Монте Грапа, тогава се е наричал Басано Венето и е играл важна роля в организацията и логистичната подкрепа на войските, ангажирани на фронта, както и в настаняването на хиляди цивилни, бягащи от многото села, след нахлуването на австро-унгарската армия. Градът е бил силно бомбардиран в напразен опит да бъде изтощен. През 1928 г. правителството решава да промени името на града на Басано дел Грапа, в чест на многото неизвестни герои, пожертвали се за родината си на Монте Грапа. В края на Втората световна война град Басано е награден със златен медал за военна доблест и за ключовата роля, изиграна по време на освобождението.
Връзката между Грапата и войната е добре позната и сега е част от историята на напитката: войниците са получавали изобилие от течността за повече кураж и смелост и именно при тези обстоятелства мъже от Централна и Южна Италия са се запознали и са опитали за първи път „аква вита“ от гроздови джибри. От тогава връзката между Монте Грапа, град Басано дел Грапа и дестилата Грапа е станала неразривна.
Грапа Басано Класика се получава чрез дестилация на гроздови джибри от лозята на района на Бреганце DOC, който включва и Басано дел Грапа.
Това е чиста, красиво структурирана и искрена Грапа, която е подходяща за сервиране в малки чаши или за добавяне към кафе.
Басано Класика често се използва за ритуала „расентин“, който се състои в почистване с няколко капки Грапа на чашата, от която току-що сте изпили кафето си.
Трябва бавно да разбъркате грапата в топлата чаша, така че да разтвори малкото останала захар и млечна пяна и да я „разпените“, т.е. да я изплакнете добре.
След това я отпивате с усмивка…
Басано Класика
Bassano Classica
Характеристики
Басано Класика
Обичлива и вярна като домашно куче.
Млада Грапа, дестилирана на пара.
Ароматът ѝ напомня на кошница с хортензии и зелени ябълки.
Първична суровина: гроздови джибри от различни сортове от Басано
Метод на производство: занаятчийска дестилация, на малки партиди, през бен-мари (bain-marie) с прекъснат цикъл на дестилация
Сервиране: при температура 18/20°C в чаша с форма на лале
Опаковка: метален тубус
