Защо Грапата се нарича Грапа? Защо Монте Грапа ( планината, която се извисява над Басано дел Грапа) се нарича така? И защо Басано дел Грапа се нарича така?
Трудно е да се каже със сигурност.
Според някои изследователи терминът Грапа произлиза от германския krappa, който означава кука, извит предмет, докато други го приемат за производно на пред-латинския термин krapp, който означава скала.
И двете хипотези са правдоподобни, като се има предвид, че Монте Грапа, както и близкото плато на Азиаго, са били под културно и езиково тевтонско влияние.
Следователно не можем да кажем каква би могла да бъде етимологичната връзка между Монте Грапа и Грапата, но можем да потвърдим, че с времето Басано дел Грапа, градът в подножието на Монте Грапа, заслужено се е превърнал в столица на най-важната италианска дестилирана напитка.
Басано 24 Карата е получена чрез дестилация на джибрите от сортове грозде от района на Бреганце DOC, от който Басано дел Грапа е част. Нарича се така, защото Грапата отлежава 24 месеца в дъбови бъчви с вместимост около 200 литра.
Престоят в подземните изби на дестилерията Поли придава на дестилата приятен златист цвят и меки и ароматни нотки на ванилия, кафе и листа от чай.
Басано 24 Карата Оро
Bassano 24 Carati Oro
Характеристики
Мека и чувствена като черна пантера.
Грапа, грижливо съхранявана в подземните изби на дестилерията Поли, дестилирана с пара. Ароматът ѝ напомня на поднос с еклери, покрити с натрошено кашу.
Първична суровина: гроздови джибри от Мерло и Каберне Совиньон
Метод на производство: занаятчийска дестилация на меден казан. Отлежава за 4 години в дъбови бъчви.
Сервиране: при температура 18/20 °C в чаша с форма на лале
Опаковка: метален тубус
