Хризопеята на Клеопатра
Клеопатра Оро е бутикова серия от различни грапи, получени от изключително свежи джибри. Резултатът е изключителен букет, сложни, но фини аромати, рядко срещани в дестилат. Отлежаването в нови дъбови бъчви е за една година и е важно за укрепването на структурата.
Защо Клеопатра? Клеопатра Алхимикът е запомнена като жена най-вероятно с гръцки корени, която е живяла в Александрия през 3 век сл. н. е., където е работила като философ, алхимик и писател. Нейните експерименти в практическата алхимия са най-известни с това, че са един от четирите опита на жени алхимици да произведат известния философски камък. Знае се също, че тя създава един много ранен химически инструмент за дестилиране, наречен аламбик. Едно от запазените произведения на Клеопатра е „Хризопея“. Хризопея е лист от папирус с описание на нейните най-забележителни изследвания. Копие от папируса се намира в Лайденския университет в Холандия. Думата "хризопея" пък може да се преведе от гръцки като "правенето на злато".
Папирусът е пълен със символи и рисунки, които са описани по много прост начин. Едно от изображенията показва змия, която яде опашката си - това е символът на вечното завръщане и на трансформацията.
През XXI век, след години на изследвания в дестилерията Поли и съвместна работа с Института Сан Микеле ал'Адидже, се ражда нова "хризопея". Благодарение на най-иновативният вакуумен дестилатор на водна пара или „бен мари“, се произвежда ценната течност, която ще открием в серията „Клеопатра“.
Основното предимство при този начин на дестилиране се състои в понижаване на точката на кипене на алкохола. Така различните летливи съединения присъстващи в гроздовите джибри, се запазват в дестилатора, т.е. вакуума. Полученият дестилат е с деликатни плодови и флорални аромати, които, тъй като са термолабилни, обикновено се губят при стандартното дестилиране на пара.
Клеопатра Москато Оро
Cleopatra Moscato Oro
Характеристики
Деликатна и галеща като копринен шал.
Грапа, грижливо съхранявана в подземните изби на Поли, дестилирана във вакуум на водна баня. Ароматът й напомня на кошница с ананаси, мандарини и манго.
Приятната и средно сладка ароатна структура и кехлибареният цвят на Клеопатра Москато Оро напомнят за престижни пролетни парфюми.
Получено от джибри на сортовете Москато Фиор д'Аранчо и Москато Бианко от Коли Еуганей (Еуганските хълмове), тази грапа е ценена заради баланса и фината си елегантност.
Ароматите на пресни плодове и мед са съчетани с гладкия и галещ вкус, истинско въплъщение на класа и изтънченост.
Клеопатра Москато Оро е грапа с деликатна душа и омайна женствена съблазнителност.
Първична суровина: бял Мускат
Метод на производство: дестилирана с иновативния вакуумен дестилатор bain-marie (двоен котел) Хризопея.
Сервиране: при температура 18/20 °C в чаша с форма на лале
Опаковка: метален тубус
