Сарпа, мостът между миналото и бъдещето
“Тази Грапа бе замислена през 1983 г., но ѝ отнеха няколко години, за да види бял свят.
Целта беше ясна в съзнанието ми: Грапа, която да обгръща ароматите на Традицията, но без типичните недостатъци на старомодните Грапи, често доста праволинейни, агресивни и ненужно натоварени.
Трябваше да бъде автентична Грапа, искрена и истинска, това, което сега бих нарекъл класическа Грапа. Нещо повече, тя трябваше да бъде мост между Грапата от миналото и Грапата от бъдещето, представяйки настоящето на Грапата с най-добрите ѝ типични характеристики. Отне ми известно време, за да разбера кои лози да използвам и след различни опити се обърнах към вечния бленд Бордо - Каберне Фран, Каберне Совиньон и Мерло, които дават началото на едни от най-добрите вина в света, вината от Бордо.
Тези сортове се отглеждат успешно в региона Венето от дълго време и ми се стори съвсем естествено да ги използвам, за да се опитам да произведа нашата емблематична Грапа, Грапата, която би трябвало да въплъщава години опит и страст, с една дума, „историята“ на нашето семейство. След няколко сезона на дестилация постигнах баланса между характер и елегантност, който отдавна търсех. Сега когато продуктът беше готов, оставаше само да му дадем име.
Лежах на дивана у дома с вдигнат крак и разговарях с майка си за проекта, когато в съзнанието ми проблесна име: Сарпа! Много познат термин в района на Басано дел Грапа. Всъщност „Сарпа“ означава гроздови джибри, люспите на гроздето, суровината, от която се прави Грапа. Скочих и казах на майка ми: ще го наречем Сарпа, име, което носи Венецианско сърце и ще може да представлява добрата Грапа по целия свят, със силата на ценностите, които включва в себе си: истинност, простота, автентичност, естественост. Сарпа ди Поли има силен, почти рустикален характер, с приятни тревисти аромати, които напомнят за прясно окосена трева, аромат на вино и червени цветя като здравец, роза и теменужка, които го правят вечна класика.“
Якопо Поли
Сарпа ди Поли
Sarpa di Poli
Характеристики
Сарпа ди Поли
Мъжествена като горд бял кон. Млада Грапа, дестилирана на пара.
Ароматът ѝ напомня на кошница с червено грозде и горски плодове, украсена с роза.
Първична суровина: гроздови джибри от Мерло и Каберне Совиньон
Метод на производство: занаятчийска дестилация, на малки партиди, през бен-мари (bain-marie) с прекъснат цикъл на дестилация
Сервиране: при температура 18/20°C в чаша с форма на лале
Опаковка: метален тубус
