Торколато, симшолът на винената култура на Бреганце.
Около десет производители на Tорколато са свързани с Консорциума за защита на вината Бреганце DOC и всички те са се ангажирали да предоставят своите гроздови джибри изключително на Поли.
Най-добрите гроздове Веспайоло, събрани през септември, се увиват (торколати, откъдето идва и името на виното) с канапи, за да се образуват плитки от грозде, които ще бъдат оставени да висят от тавана.
Сушенето обикновено продължава до декември, което води до изпаряване на водата от гроздето и концентриране на захарта.
Промяната в температурата често води до развитието на botrytis cinerea, известното благородно гниене на гроздовете, отговорно за нови ароматни елементи.
Гроздовите джибри от торколато приличат на стафиди. Най-трудното е да се премахнат чепките, които много производители оставят, за да улеснят отцеждането на виното по време на пресоването.
Грапата Торколато „Амороза ди Дичембре“ на Поли е изящен дестилат, произведен в ограничени количества и опакован в елегантни бутилки 0,5 и1,5 литра, идеален за ентусиасти и колекционери. Грапата се дестилира от джибрите на Торколато, традиционно вино от сушено грозде от района.
Производственият процес следва занаятчийски методи, използвайки бавна дестилация, която запазва всички интензивни аромати и деликатни нюанси на Торколато.
При дегустация грапата е завладяваща и хармонична, с перфектен баланс между сладостта на Торколато и енергичната свежест на грапата. Усещанията на небцето са сложни и устойчиви, с дълъг и приятно топъл финал.
Амороза ди Дичембре
Amorosa di Dicembre
Първична суровина: гроздови джибри от Веспайоло за десертно вино Торколато
Метод на производство: занаятчийска дестилация, на малки партиди, през бен-мари (bain-marie) с прекъснат цикъл на дестилация
Сервиране: при температура 18/20°C в чаша с форма на лале
Опаковка: луксозна кутия
