Район: ALSACE
Изба Албер Ман

Албер Ман:
Традиция и Биодинамика от Елзас

Сгушена между две планини - Шварцвалд и Вогезиите, се намира Елзас. Близо до китното градче Колмар, двама братя правят „невъзможни” вина. Да, всички вина, които излизат от тяхната изба Албер Ман, носят особен почерк. Жаки и Морис Бартелме казват „Ние нищо не отнемаме и не добавяме към виното, ние просто бдим над него“.
Виж като Решетка Списък

Настрой низходяща посока
на страница

Албер Ман се намират във Ветолсайм, близо до град Колмар, Елзас. Има документи, които удостоверяват за семейното винопроизводство още от 17 век. Имотът с площ от 23 хектара (разделен на около 100 парцела) днес се управлява от братята Морис и Жаки Бартелме и съпругите им Мари-Клер и Мари-Терез. През 2012 година двамата брята получават престижното отличие от авторитетното френско списание за вино „Revue de Vin de France” за най-добър винопроизводител. Робърт Паркър и Антонио Галони ги поставят в Топ 3 на производителите от Елзас.

Съществено за избата е използването на органични методи и биодинамични практики. Това прави лозарството по-скъпо, по-трудоемко, но дава най-чисто отражение тероара и собствената му идентичност. Философията при правенето на вино е изцяло „занаятчийска“ – отглеждат се прецизини добиви, за да се получи грозде с повишена зрялост и високо качество. Основният мотив е да бъдат възможно най-близо до природата и както казват братята: „Ние не добавяме нищо към виното, нито пък отнемаме“ и още „Виното е паметта на гроздето, то е способно да предаде вкусът на земята.“ Вината на Албер Ман са с ниско съдържание на сулфити, много фини, точни, чисти, най-ярък пример за изключителност от един изключителен район, какъвто е Елзас.

Собствениците Морис и Жаки Бартелме от Домейн Алберт Ман са направили толкова много страхотни вина през последните няколко години, че не са далеч от оспорването на първото място сред най-добрите три изби от този приказен винен район (Елзас).

Робърт Паркър, винен критик и главен редактор на бюлетина The Wine Advocate.

 

Изба Албер Ман
Какво е това? Отбележете "Запомни ме" за достъп до вашата пазарска кошница на този компютър, дори ако не сте влезли.