Район: FRANCIACORTA
Изба Antica Fratta

Антика Фрата
Споделената същност на Франчакорта

„Антика Фрата“ е историческа изба за Франчакорта, която продължава със впечатляваща емоция, страст и вдъхновение да прави възможно най-висок клас пенливи вина „Франчакорта“, или както често биват наричани „Италианското Шампанско“, и да съхранява грижливо в своите тунели, уникалното наследството на големия визионер Франко Зилиани.
Виж като Решетка Списък

Настрой низходяща посока
на страница

„Антика Фрата“ е историческа изба за Франчакорта. В средата на 18 век местният търговец Луиджи Росети се влюбва земята и имението около Монтичели Брусати и решава да ги закупи. Скоро след това той превръща земеделските постройки в елегантно имение с красива вила и винарна. Така се ражда „Антика Фрата“. В хълма до имението Луиджи построява красива изба вкопана в земята с четири тунела, подредени под формата на гръцки кръст. Общата дължина на пещерите е 1,7 километра при постоянна температура от 16°C и влажност 60-70%. Това създава идеални условия за съхранение и отлежаване на вина.

През 1979 година имението е закупено от Франко Зилиани. Човекът съдал своя легенда приживе, защото именно той на практика създава пенливите вина на Франчакорта.
През средата на петдестте години на 19 век Франко Зилиани започва да прави пенливи вина по класическа технология, наподобяваща тази на Шампан. За своите вина, той използва единствено Шардоне и Пино Ноар, двата основни сорта, от които се прави Шампанско.

Така се ражда „Франчакорта“ или както често бива наричанo „Италианското Шампанско“. Първата бутилка от новото регионално вино е пусната на пазара под името „Пино ди Франчакорта“. През 1967 година със своята упорита работа и вдъхновение за още десетки други производители, убедени във визията на Зилиани, районът получава своето DOC – наименование за контролиран произход. От 1995 година вината носят гордо на етикета си DOCG – наименование за контролиран и грантиран произход, което затавърждава уникалността и автентичността на продукта.

Днес „Антика Фрата“ продължава със същата емоция, страст и вдъхновение да прави възможно най-висок клас пенливи вина „Франчакорта“ и да съхранява грижливо в своите тунели уникалното наследството на големия визионер Франко Зилиани.

 

Район:

Изба Антика Фрата
Какво е това? Отбележете "Запомни ме" за достъп до вашата пазарска кошница на този компютър, дори ако не сте влезли.