Франсоа Пейро – „Конякът е не само въпрос на вкус ...конякът е преди всичко изкуство!“
Семейната традиция за производство на коняк на Франсоа Пейро започва в края на 18 век и днес е един от истински бутиковите и престижни производители във Франция.
От създаването на Къщата до наши дни фамилната компания Франсоа Пейро вече 4 поколения произвежда висококачествен коняк по традиционен начин. Семейното имение „Домен де Бержеронет“ (Domaine des Bergeronettes) покрива 28 хектара лозя във възможно най-престижната и гарант за най-високо качество апелация – Коняк Премие Крю Гранд Шампан (Cognac Premier Cru Grande Champagne). Освен занаятчийския подход при производството на напитките от семейството отказват да използват химически торове и пестициди и всичко, което произвеждат е в пълна хармония с природните закони и органичното земеделие. За да подчераят връзката с природата от Къщата избират за свой символ птицата стърчиопашка, както и като име на цялата собственост „Domaine des Bergeronettes” - в буквален превод „Имението на стърчиопашките“. Историята разказва, че в някакъв момент в пощенската кутия на компанията стърчиопашка започнала да гнезди и да снася яйца. Тази птица е много добър летец, но винаги поддържа дистанция и непозволява да я доближават много. И въпреки това тя избира пощенската кутия на имението.
През 1962 година, малко след като наследява имението, младият тогава Франсоа Пейрорешава да експериментира и да създаде ликьор от круша и коняк. Новият продукт се възприема неочаквано добре и това стимулира начинаещия предприемач да експериментира и с други вкусове. По този начин се ражда „съзвездие“ от различни ликьори – къпина, кестен, мандарина, кафе, бадем, касис, портокал... Френската гастрономия има нужда от висококачествени дижестивни ликьори, а ликьор с коняк звучи доста революционно и дръзко за един много консервативен район. Единственият път към успеха е безкомпромисното качество. Най-трудната част е да убедят потенциалните клиенти да опитат напитките. Веднъж опитали тези занаятчийски „елексири“ почти всички стават лоялни клиенти. Защото една гастрономична вечеря е преживяване, което е наполовина повлияно от това с какво съчетаваме храната и не на последно място с какво съчетаваме десерта. Най-голямото доказателство за успеха на смелите Пейро е престижната нагарадана World Liqueur Awards за най-добър дижестив в света през 2020 г. за ликьора Коняк и Круша. Тук е моментът да споменем също така, че за една бутилка такъв ликьор се използват 14 кг пресни круши.
Всичките напитки, които днес компанията произвежда са плод на опит, грижа, желание за съвършенство и много вдъхновение от потенциала на една от най-изящните напитки, каквато е коняка.