Район: Шампан (Champagne)
Изба Никола Фойат

Никола Фойат:

Великите Къщи на Шампан имат винаги велика история. Тази на „Никола Фойат“ разказва за находчивостта и смелата визия на двама смели мъже. Анри Макар, пионерът, основател на Винолозарския Център на Шампан и Никола Фойат, дързък бизнесмен и предприемач. И в последствие общата история на тези двама доброволно обединили усилията си лозари, които заедно се осмеляват и успяват в неизвестното да създадат марката символ за превъзходство - Champagne Nicolas Feuillatte.

Виж като Решетка Списък

Настрой низходяща посока
на страница

Анри Макар е историческа фигура за Шампан, президент на Синдиката на Винопроизводителите. Той играе главна роля за организирането на кооперативното движение в района. Радетел за „честната“ цена на гроздето – колкото по-качествено е, толкова по-скъпо трябва да се продава. През 1972 създава кооператива Винолозарски Център на Шампан (Centre-Vinicole de la Champagne), който ръководи до 1981 и ще остане почетен президент до 1997.

Никола Фойат – основателят на Къщата и марката е роден в Париж през 1926 г. в семейство на успешен вносител на вино и спиртни напитки. След Втората световна война той решава да опита късмета си отвъд океана и през 1960 г. става водещ вносител на африканско кафе в САЩ. Човек със страст, винаги в очакване на следващото голямо начинание, той непрестанно  инвестира в закупуването на  лозя в Шампан. Първото грозде се продава на „негосиани“ или търговци на вино.  През 1976 г. той създава и произвежда едноименното шампанско за тесен кръг от "американски приятели". Търговският му успех е незабавен. Едни от първите му клиенти са семействата Кенеди и Онасис.

Той продадва марката си през 1986 г. на кооператива Винолозарски Център на Шампан (Centre-Vinicole de la Champagne) като името му остава гаранция за качеството на бранда. Име което изисква постоянно да се желае, създава, иновира и изобретява.

1986 година е ключова за Къщата, защото в момента, в който тези двама мъже Анри Макар и Никола Фойат обединяват усилията си, се ражда „най-младата от великите Къщи на Шампан“.

Класирана на 31-во място в Топ 50 на шампанското от най-авторитетното френско списание "Revue du Vin de France", марката Никола Фойат, отдавна се е превърнала в сериозен конкурент на големите Къщи за шампанско.

Днес Къщата е официално представена в над 80 държави. Никола Фойат е предпочитаното шампанско на французите и е лидер на френския пазар.

Карта на Франция, Шампан
Какво е това? Отбележете "Запомни ме" за достъп до вашата пазарска кошница на този компютър, дори ако не сте влезли.