Балио Сория е едно от най-важните имения на Фириато. Тук преди доста години от избата се насочват към органично и био земеделие. Челес Сира е едно от вината, които са резултат на тези осъзнати и насочени към щадящи природата земеделски практики. В стремежа си към производството на висококачествени вина от грозде от собствени лозя, където контролът от лозето до бутилката се осъществява от опитни енолози и агрономи, тази серия продукти впечатлява със своята неподправеност и автентичност. Освен, че виното се прави от био грозде, при ферментацията се използват диви дрожди, което прави връзката със сицилианския тероар още по-силна.
Челес Сира е органик и веган червено вино получено само и единствено от сорта Сира -един от международните сортове, който от доста години се е аклиматизирал прекрасно в Сицилия и днес е шампион по обем и разпознаваемост. Доста винени експерти твърдят, че тероарът на Сицилия променя ДНК-то на Сирата по един осезаемо вълнуващ начин. До степен да можем да кажем, че Сира от острова е гаранция за качествено, смело и изключително гастрономично вино.
Цвят: интензивен рубинено червен цвят.
Аромат: изкушаващо на нос с аромат на зрял червен плод и леки подправки, ванилия и дървесина. Флоралните нотки, типични за сорта, обогатяват сложната ароматна структура.
Вкус: На вкус виното е възхитително, със зрял и приятен плод, който се се топи и завладява. Финалът е дълъг и изненадващо освежаващ, напомнящ за силната връзка на виното с природата.
Винификация: Нисък добив за поддържане на правилния баланс между сока и ципите, органични лозарски практики за запазване на свежестта и натуралните характеристики, нискотемпературна пре- ферментираща мацерация за извличане на идентичност, последвана от кратка ферментация за подчертаване на финеса над мощността. Нискотемпературна ферментация, мека и деликатна екстракция, отлежаване в съдовеот неръждаема стомана за защита на ароматите, с ограничен внос на кислород (по време на преливане на виното) за запазване на оптималната плодовост. Следва отлежаване за три месеца в американски дъб, с цел заобляне на структурата и подчертаване на характеристиките на сорта.
Температура на сервиране: да се консумира леко охладено до 16 °C
Съчетание с храна: Идеално със средиземноморска храна, с повече подправки. Пикантни сирена, паеля, барбекю.
Потенциал на съхранение: 5 -10 години