Roero Arneis DOCG “Reysù ” -750ml

Арнейс, някога наричан „Бяло Бароло“, е „завърналият се блуден сина на Пиемонт“ – през 70-те години на миналия век е на ръба на изчезването, но благодарение на шепа енстусиазирани винари, успя да се възстанови впечатляващо.
Арнейс е бял италиански винен сорт грозде с произход само Пиемонт, Италия. Най-често се среща в хълмовете на Роеро, северозападно от Алба, където е част от белите вина с Наименование за Контролиран и Гарантиран Произход - Denominazione di Origine Controllata e Garantita (DOCG). Може да се използва и за производство на контролирани DOC вина в съседната област – Ланге, защото най-добрите масиви намираме само в Роеро. Арнейс  (буквално: малък негодник, на пиемонтски) се нарича така, защото се смята за доста трудно за отглеждане грозде. Това е свеж и флорален сорт и се отглежда от векове в региона. Белите вина, произведени от Арнейс, обикновено са сухи, освежаващи, плътни с нотки на круши и кайсии.

36,90 лв.

199,26 лв. (6 x 750ml)
10% отстъпка за кашон
Информация
Тип вино Бяло Вино
Изба Paolo Manzone
Държава Италия
Регион Roero Arneis DOCG
Област Роеро Арнейс DOCG
Информация
Разфасовка 750ml
Реколта 2022
Сорт 100% Арнейс
Алк. % 13%

Цвят: бледо жълт. 
Аромат: Свеж аромат на жълти костилкови плодове, цитруси и препечен хляб. 
Вкус: Обемно, гальовно и изкушаващо на вкус, с леки намеци на цитрусови плодове и нотки на сушени билки.  Поради по-дългия контакт на сока с ципите, виното е с по-наситен цвят, кремобразна текстура и богат, мек и успокояващ вкус.

Отлежаване: Ферментира от цели гроздове, без премахване на дръжките в инокс.  
Температура на сервиране: 9°-11°
Съчетание с храна: Опитайте с дребен дивеч, ястия с яйца или колбаси. Идеално за речни риби или по-големи морски риби със сос.  
Потенциал на съхранение: до 5 години

Какво е това? Отбележете "Запомни ме" за достъп до вашата пазарска кошница на този компютър, дори ако не сте влезли.