Дуро е най-старият и един от най-важните винарски региони в света. Намира се в Североизточна Португалия, в рамките на басейна на река Дуро, заобиколен от скалисти планини, които създават много специфична почва и климатични характеристики.
Различните надморски височини, слънчевите експозиции и разнообразието от сортове грозде са условия за отглеждане на отлично грозде, от което се произвеждат вина с високо качество.
Цвят: Тъмно лилав, енергичен, червено порто с добра концентрация на цвят
Аромат: Носът се отваря и ни дарява с невероятна свежест и плодова интензивност.
Вкус: Усеща се богат, добре балансиран и плодов вкус, с дълъг и плътен завършек.
Винификация: Беритба през месец септември. Изцяло ръчен гроздобер и транспортиране в малки касетки. Ферментацията протича при контролирана температура, мацерацията се случва при температура 24-26⁰C.
Отлежава средно 3-4 години в големи бъчви. Общото количество продукция възлиза на около 41 000 бутилки годишно.
Температура на сервиране: Да се сервира на стайна температура или леко охладено - около 10⁰C
Съчетание с храна: Подходящо за вегетарианска диета. Идеално съчетание с шоколад и меки сирена.
Потенциал на съхранение: 15 години и повече.