“Elegia” Primitivo di Manduria DOC Riserva - 750ml
Качеството на вината от Примитиво ди Мандурия е признато в Италия от векове. Някога те са били използвани главно за смесване от по-комерсиалните изби в Северна Италия. Идеята е била да придадат дълбочина и сила на вината си.
Разгледайте още от нашите предложения за червено вино.
Информация
Тип вино | Червено Вино |
---|---|
Изба | Produttori di Manduria |
Държава | Италия |
Регион | Puglia |
Област | Примитиво ди Мандурия DOC (Primitivo di Manduria DOC) |
Разфасовка | 750ml |
---|---|
Реколта | 2020 |
Сорт | 100% Примитиво ди Мандурия |
Алк. % | 15 |
Описание
“Elegia” Primitivo di Manduria DOC Riserva
“Еледжия” Примитиво ди Мандурия Ризерва
Примитиво е генетично подобно на американския Зинфандел, а древният му произход се оказва Хърватия, където днес е известно като Кастелански Вранец или Чреняк. Както името му го подсказва („примо“ на италиански първо), освен, че е един от „първите“ и най-стари сортове на Италия, това и един от най-ранно зреещите. Интересен факт е, че 20 дни след гроздобера, лозята може да дадат втора реколта, чието грозде със своята по-висока киселинност се използва за балансиране на по-тежките вина.
В Италия думата “ризерва“ се използва за обозначаване на превъзходно, първокласно вино, което е преминало задължително по-дълъг период на отлежаване в дъб и бутилка.
„Еледжия“ освен красивото си име, което носи идеята за възхвала и почитание, е израз на филсофията на избата при производсвото на Примитиво ди Мандурия. Вино, което пресъздава богатството на района, хилядолетната традиция, уникалността на древния сорт и неговите необикновени възможности. Със сигурност едно от най-неподражаемите вина на района.
Цвят: дълбок рубинен цвят.
Аромат: елегантен нос, със изразителен плод на на диви къпини, сини сливи, сладко от малини и боровинки. Плодът е подкрепен от подправки като индийско орехче, ванилия и карамфил, ароматни билки и кожа. И накрая вдъхновяващо усещане на препечен бадем, изсушен цвят от виолетки и леки балсамови нотки.
Вкус: на вкус е сухо, топло, меко, с приятни танини, устойчиво и завладяващо.
Отлежаване: Използва се грозде от стари лозя, над 50 години, изцяло ръчен гроздобер. Винификацията протича при терморегулирана алкохолна ферментация, двуседмична мацерация и отлежавне за 12 месеца във френски барик.
Температура на сервиране: 16°-18°
Съчетание с храна: идеално със свинско с подправки, отлично с печени и задушени меса, превъзходно с агнешеко. Да се опита също в комбинация със зрели сирена.
Потенциал на съхранение: над 10 години.
Продутори ди Мандурия, Produttori di Manduria
Пулия, Puglia
Бяло, White
Въпроси