“Elegia” Primitivo di Manduria DOC Riserva - 750ml

Качеството на вината от Примитиво ди Мандурия е признато в Италия от векове. Някога те са били използвани главно за смесване от по-комерсиалните изби в Северна Италия. Идеята е била да придадат дълбочина и сила на вината си.

Разгледайте още от нашите предложения за червено вино.

46,90 лв.

253,26 лв. (6 x 750ml)
10% отстъпка за кашон
Информация
Тип вино Червено Вино
Изба Produttori di Manduria
Държава Италия
Регион Puglia
Област Примитиво ди Мандурия DOC (Primitivo di Manduria DOC)
Информация
Разфасовка 750ml
Реколта 2020
Сорт 100% Примитиво ди Мандурия
Алк. % 15

“Elegia” Primitivo di Manduria DOC Riserva

“Еледжия” Примитиво ди Мандурия Ризерва

 

Примитиво е генетично подобно на американския Зинфандел, а древният му произход се оказва Хърватия, където днес е известно като Кастелански Вранец или Чреняк. Както името му го подсказва („примо“ на италиански първо), освен, че е един от „първите“ и най-стари сортове на Италия, това и един от най-ранно зреещите. Интересен факт е, че 20 дни след гроздобера, лозята може да дадат втора реколта, чието грозде със своята по-висока киселинност се използва за балансиране на по-тежките вина.

В Италия думата “ризерва“ се използва за обозначаване на превъзходно, първокласно вино, което е преминало задължително по-дълъг период на отлежаване в дъб и бутилка.

„Еледжия“ освен красивото си име, което носи идеята за възхвала и почитание, е израз на филсофията на избата при производсвото на Примитиво ди Мандурия. Вино, което пресъздава богатството на района, хилядолетната традиция, уникалността на древния сорт и неговите необикновени възможности. Със сигурност едно от най-неподражаемите вина на района.

Цвят: дълбок рубинен цвят.
Аромат: елегантен нос, със изразителен плод на на диви къпини, сини сливи, сладко от малини и боровинки. Плодът е подкрепен от подправки като индийско орехче, ванилия и карамфил, ароматни билки и кожа. И накрая вдъхновяващо усещане на препечен бадем, изсушен цвят от виолетки и леки балсамови нотки.
Вкус: на вкус е сухо, топло, меко, с приятни танини, устойчиво и завладяващо.
Отлежаване: Използва се грозде от стари лозя, над 50 години, изцяло ръчен гроздобер. Винификацията протича при терморегулирана алкохолна ферментация, двуседмична мацерация и отлежавне за 12 месеца във френски барик.
Температура на сервиране: 16°-18°
Съчетание с храна: идеално със свинско с подправки, отлично с печени и задушени меса, превъзходно с агнешеко. Да се опита също в комбинация със зрели сирена.
Потенциал на съхранение: над 10 години.

Продутори ди Мандурия, Produttori di Manduria

Пулия, Puglia

Бяло, White

Какво е това? Отбележете "Запомни ме" за достъп до вашата пазарска кошница на този компютър, дори ако не сте влезли.