
При определянето на тероара е необходимо да се вземат предвид няколко елемента – почвата, почвения състав, климата, изложението на лозето и не на последно място човешките познания и умения. Безспорен талнат на винопроизводителя е да развива и определя сортовете грозде, които са най -подходящи за всеки парцел.
От Шато Пенен познават отлично спецификата на своя тероар и решението да добавят бяло вино към портфолиото е с цел да дадат най-доброто, на което са способни.
„Кабанес“ е смел проект, който включва в себе си три сорта – Совиньон Блан и Семийон, бленд типичен за повечето бели вина от района, но също така и редкия сорт Совиньон Гри. Последният е мутация на Совиньон Блан и истинска рядкост. Популярността му била естествено ограничена от ниската му производителност. Виното от Совиньон Гри е по-наситено и гъсто от Совиньон блан, с акцент върху тоновете на узрели плодове (манго и пъпеш) и цитрусови нюанси. Реколтата и на трите сорта се осъществява при пълна фенолна зрялост. И тук започва най-интересната част – след пресата и ферментация при ниска температура, получените вина отлежават различно – в яйце от бетон, в голям бетонен резервоар, в иноксов резервоар и дъбови бъчви. Преди бутилиране вината отлежават минимум 6 месеца върху утайки. Голямата идея зад този сложен процес е да се роди едно вино, което да бъде отражение на тероара и на необикновените умения да създават шедьоври.
„Кабанес“ е занаятчийско вино, което отлежава прекрасно, съчетава се с изискана гастрономия и най-важното, позволява ни да преоткрием бялото вино на Бордо.
Château Penin « Cabanes » Bordeaux Blanc
Шато Пенен „Кабанес“ Бордо блан
Цвят: бледо лимонен цвят.
Аромат: фантастичен нос с фини нюанси на праскова и ананас освежени от лек цитрус и зелена ябълка.
Вкус: изпълнен с енергия вкус, следващ линия на устойчива киселинност обвита от зрели плодове. Цитруса се смесва с нещо по-тропично, съдавайки усещането за баланс. Експанзивен и дълъг завършек.
Винификация: Ферментацията протича бавно при ниска температура за около 20 дни. Различните сортове и парцели отлежават в различни съдове - в яйце от бетон, в голям бетонен резервоар, в иноксов резервоар и дъбови бъчви. Преди бутилиране вината отлежават минимум 6 месеца върху фини утайки с цел укрепване на структурата и осигуряване на по-дълъг живот на виното.
Температура на сервиране: да се консумира охладено - 8-10 °C
Съчетание с храна: Съчетава се добре с почти всички бели меса, включително всички видове риби, миди, стриди, суши, пилешко месо, козе сирене, ястия с броколи и аспержи, салати с рукола.
Потенциал на съхранение: над 10 години.