Balifico Toscana IGT - 750ml

Лозето „Балифко“ представлява масив с прилежаща вила, която носи същото име. Елитно вино, част от семейството на „Супертосканските“ вина. Първите „Супертоскански“ вина са създадени през 1970 г. от производители на Кианти Класико който отхвърлят правителствените мандати, определящи, кое грозде трябва да се използва за определено вино , особено използването на бели сортове като Требиано и Малвазия при червените вина. Новите вина, създадени по необичаен за района начин, въвеждат изцяло нова философия на производство, различна от тази на обикновените вина от Кианти – прецизен подбор на тероара, използване единствено на качествено грозде, отлежаване в малки френски барици, а не в големи славонски дъбови бъчви. И тъй като производителите на „Супретоскански вина“ не следват DOC наредбите, вината имат право само на най-ниската апелация – Vino da tavola (трапезно вино). Едва през 1994 г. правителството признава високото качество на „супер-тосканците“ и дава на виното собствена категория – IGT (Indicazione Geografica Tipica) или Типично Географско Наименование.

149,90 лв.

809,46 лв. (6 x 750ml)
10% отстъпка за кашон
Информация
Тип вино Червено Вино
Изба Volpaia
Държава Италия
Регион Toscana
Област Тоскана IGT (Toscana IGT)
Информация
Разфасовка 750ml
Реколта 2018
Сорт 65% Санджовезе и 35% Каберне Совиньон
Алк. % 14%

Balifico Toscana IGT

Балифико Тоскана IGT

 

Цвят: Има жив рубинен цвят с тъмно лилав оттенък.

Аромат: Носът е елегантен, с аромати на къпина и боровинка, с нотки на дъб и канела.

Вкус: Това е гладко вино с мощна структура и дълъг послевкус, доминиран от зрели червени плодове.

Отлежаване: Изцяло ръчен гроздобер, виното ферментрира при контролирана температура и отлежава за 18 месеца във френски барици и минимум 3 месеца в бутилка преди да бъде пуснато за продажба.

Температура на сервиране: 14°-16°

Съчетание с храна: Танините на виното лесно ще се справят със сочно агнешко, а игривите нотки ще съвпаднат идеално с месото. Да се опита също с фетучини с доматен сос, равиоли с гъби, дивеч, печени меса и лазаня. От сирената задължително с Пармезан, Фонтина и Проволоне.

Потенциал на съхранение: над 10 години.

 

Волпая, Volpaia

Тоскана, Tuscany

Червено, Red

Какво е това? Отбележете "Запомни ме" за достъп до вашата пазарска кошница на този компютър, дори ако не сте влезли.