Brut Vintage 2016 - 750ml

Шампанското с указана реколта трябва да бъде преди всичко балансирано Шампанско. Този баланс зависи от правилният бленд от грозде с благороден произход и добър баланс между алкохол и точна киселинност. Най-важният критерий за деклариране на „винтидж Шампанско “е способността му да старее. За тези които имат търпението да оставят такъв тип Шампанско да отлежи, биват възнаграден с по-сложно и по-богато вино.

Пол Роже Винтидж 2016 е направено от класическия бленд за Шампанско с указана реколта - 60% Пино Ноар и 40% Шардоне. Пино Ноар произхожда изключително от 20 Гранд и Премие Крю лозя от Ла Монтань де Реймс, докато Шардонето е само от Гран Крю масиви от Кот де Блан.

Произведено в ограничени количества, Брут Винтидж 2016 отлежава с утайките 8 години в подземните изби на къщата, преди да бъде дегоржирано и пуснато на пазара.
194,90 лв.

1052,46 лв. (6 x 750ml)
10% отстъпка за кашон
Информация
Тип вино Пенливо Вино
Изба Pol Roger
Държава Франция
Регион Champagne
Област Шампан (Champagne)
Информация
Разфасовка 750ml
Реколта 2016
Сорт 60%Пино Ноар и 40%Шардоне
Алк. % 12.5%

Brut Vintage 2016

Брут Винтидж 2016

 

Цвят: Бледожълто със сребърни отблясъци.

Аромат: Сложен и обещаващ нос. Очарователни нотки на жълти плодове като слива Мирабел, сушени плодове и червен портокал.

Вкус: Вкусът е изключително свеж. Хрупкавата киселинност му придава силен персонал, който продължава до финала. Очарователно от начало до край.

Отлежаване:

Мъстта претърпява два пъти „дебурбаж“ (утаяване), първият път, веднага след пресоването на гроздето, вторият – в иноксовите ферментатори на ниска температура при 6°C за период от 24 часа. Бавната и студена ферментация при контролирана температура под 18°C се извършва в стоманени съдове, като всеки сорт и всяко крю се винифицират отделно. Вината претърпяват пълна млечно-кисела ферментация преди окончателното смесване. Вторичната ферментация се извършва в бутилка при 9°C постоянна температура в най-дълбоките изби на Пол Роже (33 метра под нивото на град Еперне), където виното се съхранява и подлага на изцяло ръчен ремюаж (въртене на бутилката), което днес е рядкост за производството на вино в Шампан. Много финият и устойчив мус, с който Пол Роже е известен, се дължи изцяло на тези дълбоки, хладни и влажни изби. Отлежаването с утайки е 8 години. След бутилирането готовите вина отлежават минимум 3 месеца в избата.

Температура на сервиране: 8°-10° Съчетание с храна: Със своята сложна структура, това изключително Шампанско би се съчетало чудесно с изискани ястия с отличителен характер, като пиле с плънка от гъши дроб, пиле от Брес със смръчкули, зрели сирена, калкан на фурна с маслини и зеленчуци.

Потенциал на съхранение: над 20 години.

Какво е това? Отбележете "Запомни ме" за достъп до вашата пазарска кошница на този компютър, дори ако не сте влезли.