“Lirica” Primitivo di Manduria DOC-Jeroboam 3.0l

Качеството на вината от Примитиво ди Мандурия е признато в Италия от векове. Някога те са били използвани главно за смесване от по-комерсиалните изби в Северна Италия. Идеята е била да придадат дълбочина и сила на вината си. Примитиво е генетично подобно на американския Зинфандел, а древният му произход се оказва Хърватия, където днес е известно като Кастелански Вранец или Чреняк. Както името му го подсказва („примо“ на италиански първо), освен, че е един от „първите“ и най-стари сортове на Италия, това и един от най-ранно зреещите. Интересен факт е, че 20 дни след гроздобера, лозята може да дадат втора реколта, чието грозде със своята по-висока киселинност да се използва за балансиране на по-тежките вина.

129,90 лв.
Информация
Тип вино Червено Вино
Изба Produttori di Manduria
Държава Италия
Регион Puglia
Област Примитиво ди Мандурия DOC (Primitivo di Manduria DOC)
Информация
Разфасовка Jeroboam 3.0l
Реколта 2021
Сорт 100% Примитиво ди Мандурия
Алк. % 14,5

“Lirica” Primitivo di Manduria DOC

“Лирика” Примитиво ди Мандурия

 

Примитиво ди Мандурия „Лирика“ е вино с типично средиземноморски профил – по южняшки щедро, меко и завладяващо, зряло, изразително и плодово. Най-продаваният продукт на избата, безспорният шампион на Мандурия по отношение на цена и качество. Вино, с много награди, отличия и световно признание. За 2020 година, авторитетното списание за вино „Уайн Ентусиаст“ постави реколта 2017 на „Лирика“ в топ 100 на Световните вина.

 

 

 

Цвят: интензивен рубиненочервено цвят с красиви гранатови нюанси.
Аромат: богат, но същевременно елегантен нос на зрели плодове, като череши, сливи, черница и сладки подправки, джинджифил, анасон с дискретен дъб..
Вкус: на вкус е сухо, гальовно, меко и устойчиво. Танините се меки, приятни, разтоварващи вкуса и даващи необходимата дължина на виното.
Отлежаване: Използва се грозде от стари лозя, между 25-50 години, изцяло ръчен гроздобер. Винификацията протича при терморегулирана алкохолна ферментация, едноседмична мацерация и отлежаване за 6 месеца в големи бъчи от славонски дъб.
Температура на сервиране: 16°-18°
Съчетание с храна: свинско филе със зелен пипер, говеждо месо с коричка, агнешко с печени картофи, зрели сирена.
Потенциал на съхранение: до 10 години.

Продутори ди Мандурия, Produttori di Manduria

Пулия, Puglia

Бяло, White

Какво е това? Отбележете "Запомни ме" за достъп до вашата пазарска кошница на този компютър, дори ако не сте влезли.