BIO Prosecco “XXIII Ai Boschi” - 750ml
„XXIII Ай Боски” е тероарно Просеко получено изцяло от органични лозя в микропроизводствената зона “Риве ди Сан Пиетро ди Фелето”. Виното е 100% подходящо за вегани.
Разгледайте още от категорията просеко.
Информация
Тип вино | Пенливо Вино |
---|---|
Изба | Andreola |
Държава | Италия |
Регион | Valdobbiadene |
Област | Валдобиадене (Valdobbiadene DOCG) |
Разфасовка | 750ml |
---|---|
Реколта | N/V |
Сорт | 97% Глера и 3% Вердисо |
Алк. % | 11,5% |
Описание
BIO Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG “XXIII Ai Boschi”
БИО Валдобиадене Просеко Супериоре DOCG “XXIII Ай Боски”
Тероарното Просеко “XXIII Ай Боски” е от едно лозе, което се намира в уникален екологичен район, където лозовите масиви се редуват с горска растителност. Парцелът е в близост до еко пътека, която е била любим маршрут на кардинал Анджело Ронкали, който в последствие е коронован за папа Йоан XXIII между 1958г.и 1963г. и остава в историята като „Добрия Папа“. Свързан е и с Бълагария – през 1934г. е ръкоположен за титулярен архиепископ на Несебър и през 1935г. води поклонническо пътуване на български католици в Рим като на 14 октомври ги представя на Папа Пий XI. През 1962 г. той предлага на Джон Кенеди и Никита Хрушчов да бъде техен посредник в разрешаване на Карибската криза. След това двамата политици му благодарят лично, а списание „Тайм“ го обявява за „Човек на годината“.
Подобно но този „силен“ папа, виното „Ай Боски“ е със силно изразена индивидуалност, пълно с енергия, необичйно тяло и характер.
Освен, „задължителния“ сорт Глера, в бленда участва и сорта Вердисо (3%), което внася допълнителни аромати, киселинност и сложност.
Виното е 100% подходящо за вегани.
Цвят: Светложълт цвят.
Аромат: Ободряващи аромати на пролетни цветя, цитруси и лек намек за мед и карамел.
Вкус: Вкусът е жив и освежаващ, с перфектна ефервесценция, богат на солени нотки и свежи цитрусови плодове.
Винификация: Вторичната ферментация е по метода “Шарма”. Изпозлват се селктирани в избата естествени дрожди.
Температура на сервиране: 6°-8°
Съчетание с храна: Гастрономично Просеко, иделано със стриди и миди, бели меса и млади сирена.
Потенциал на съхранение: до 3 години.
Андреола, Andreola
Валдобиадене, Valdobbiadene
Пенливо, Бяло, Sparkling
Въпроси