Кралят на Валполичела! Амароне дела Валполичела. Гордостта на района, необикновено вино, което вълнува, очарова, омайва. Едно от „най-здравословните“ вина, заради богатото съдържание на ревестерол, получен при сушенето на гроздето и едно от „най-богатите“ на вкусове, цвят, аромати и текстура. Амаронето на Грациано Пра е органично вино, като гроздето преди пресата се суши 3 месеца в затворено пространство върху плата. Специално вино, за специални поводи.
Вкус: На небцето изобилстват череши, сливи, смесени с горчиво какао и женско биле, ароматна и гладка структура, балансирана с танини и свежест, благодарение на височинното изложение на лозето и високото съдържание на креда в черната почва. Енергия, съчетана с елегантност.
Отлежаване: Най-висококачествената селекция от грозде се суши за повече от три месеца. Следва лека преса, последвана от алкохолна и малолактична ферментация в продължение на 15 дни в иноксови ферментатори. Виното отлежава 4 години – 3 в дъб и една в бутилка. 2 години отлежава в 900 литрови бъчви и малки барици от 225 л, а последната 1 година блендът от двата вида лежи в дъбови бъчви от 20 хектолитра от Алие. Една година отлежава в бутилки в избата преди да се пусне в продажба.
Температура на сервиране: 16°-18°
Съчетание с храна: Виното се съчетава идеално с добре приготвени меса с подправки, ароматни билки и дивеч. Идеално се сервира със зряло сирене и особено с Пармиджано Реджано.
Потенциал на съхранение: Благодарение на структурата си това вино има добър потенциал за стареене, над 15 години.
Грациано Пра, Graziano Prà
Валполичела, Valpolicella
Червено, Red
Въпроси
Какво е това? Отбележете "Запомни ме" за достъп до вашата пазарска кошница на този компютър, дори ако не сте влезли.