


Фиано е от най-старите класически сортове на Южна Италия. Има документи, които показват, че древните римляни със сигурност са отглеждали гроздето. Вероятно древните гърци също са го отглеждали и може би те са го занесли за първи път в Италия. Известнaта винена историчка и критичка Джансис Робинсън идентифицира сорта грозде като този, от който се е правело виното „Apianum”, толкова обичано от римляните.
“Алчео” Фиано Саленто Бианко
Цвят: Бледо сламеножълто на цвят.
Аромат: Свежи аромати на круша, цитрусови плодове и мед, подкрепени от леки нотки на ядки (лешник и орех).
Вкус: добър баланс между апетитна киселинност, свежа текстура и хрупква плод.
Отлежаване: Използва се грзоде от собствени лозя, между 20 – 30 години, изцяло ръчен гроздобер. Винификацията протича при терморегулирана алкохолна ферментация и отлежаване в инокс.
Температура на сервиране: 8°-10°
Съчетание с храна: Благодарение на високата си киселинност се съчетава брилянтно с пикантна храна, особено с азиатска храна, идеално с морски дарове, рибни и дори свински ястия.
Потенциал на съхранение: до 3 години.