„Адора“ идва от италианския глагол “adorare” – обожавам. Това вино с красиво име носи в себе си идеята за обожествяването на гроздовия сок, нектара на боговете. Прави се от стари, над 30 годишни лозя, които са отглеждани като Alberello (формиране на лозата в храстовидна форма), една от най-старите и естествени форми за лозарството, която преди хилядолетия гърцитe са използвали.
Негроамаро е сорт типичен за Пулия или по конкретно за района на Саленто, който на карта изглежда като „тока“ на ботуша на Италия. От него се правят едни от най-добрите местни червени вина, особено в съчетанието му с ароматния сорт Малвазия Нера – практика типична за Саличе Салентино. Името на сорта идва от латинската дума „негро“ или черен и „амаро“. При втората част има спорове дали „амаро“ е значещо на италиански „горчив“ или идва от гръцката дума „мавро“, което отново означава „черен“. Т.е. смислово не е „черено-горчив“, а „ черно – черен“. И ако второто е вярно, може би става въпрос за древният сорт, описан от историците, известен като „мерум“, дошъл от Мала Азия в Европа преди около 8000 години.
Цвят: рубиненочервено с леки гранатови нюанси. Аромат: интензивен и интригуващ нос с нотки на черни череши, подкрепени с леки балсамови аромати и подправки като канела, черен пипер и карамфил, тютюн и нюанси на препечно. Вкус: свежо и сухо на вкус, ароматно и хармонично, кадифена атака, продължена от добра структура. Гладки и спокойни танинин, леко пикантно накрая. Отлежаване: Използва се грзоде от стари лозя, изцяло ръчен гроздобер. Винификацията протича при терморегулирана алкохолна ферментация и отлежаване за 6 месеца в големи бъчви от славонски дъб. Температура на сервиране: 16°-18° Съчетание с храна: свинска пържола на скара, свинско филе с ароматни билки, колбаси с подправки, отлично с дивеч. Потенциал на съхранение: до 10 години.
Продутори ди Мандурия, Produttori di Manduria
Пулия, Puglia
Бяло, White
Въпроси
Какво е това? Отбележете "Запомни ме" за достъп до вашата пазарска кошница на този компютър, дори ако не сте влезли.