“Adora” Negroamaro & Malvasia Nera Salice Salentino DOC Riserva - 750ml

„Адора“ идва от италианския глагол “adorare” – обожавам. Това вино с красиво име носи в себе си идеята за обожествяването на гроздовия сок, нектара на боговете. Прави се от стари, над 30 годишни лозя, които са отглеждани като Alberello (формиране на лозата в храстовидна форма), една от най-старите и естествени форми за лозарството, която преди хилядолетия гърцитe са използвали.

28,90 лв.

156,06 лв. (6 x 750ml)
10% отстъпка за кашон
Информация
Тип вино Червено Вино
Изба Produttori di Manduria
Държава Италия
Регион Puglia
Област Пулия Саличе Салентино DOC (Puglia Salice Salentino DOC)
Информация
Разфасовка 750ml
Реколта 2019
Сорт Негроамаро 85%, Малвазия Нера 15%
Алк. % 14

“Adora” Negroamaro & Malvasia Nera Salice Salentino DOC Riserva

“Адора” Негроамаро & Малвазия Нера Саличе Салентино Ризерва

 

Негроамаро е сорт типичен за Пулия или по конкретно за района на Саленто, който на карта изглежда като „тока“ на ботуша на Италия. От него се правят едни от най-добрите местни червени вина, особено в съчетанието му с ароматния сорт Малвазия Нера – практика типична за Саличе Салентино. Името на сорта идва от латинската дума „негро“ или черен и „амаро“. При втората част има спорове дали „амаро“ е значещо на италиански „горчив“ или идва от гръцката дума „мавро“, което отново означава „черен“. Т.е. смислово не е „черено-горчив“, а „ черно – черен“. И ако второто е вярно, може би става въпрос за древният сорт, описан от историците, известен като „мерум“, дошъл от Мала Азия в Европа преди около 8000 години.

Цвят: рубиненочервено с леки гранатови нюанси.
Аромат: интензивен и интригуващ нос с нотки на черни череши, подкрепени с леки балсамови аромати и подправки като канела, черен пипер и карамфил, тютюн и нюанси на препечно.
Вкус: свежо и сухо на вкус, ароматно и хармонично, кадифена атака, продължена от добра структура. Гладки и спокойни танинин, леко пикантно накрая.
Отлежаване: Използва се грзоде от стари лозя, изцяло ръчен гроздобер. Винификацията протича при терморегулирана алкохолна ферментация и отлежаване за 6 месеца в големи бъчви от славонски дъб.
Температура на сервиране: 16°-18°
Съчетание с храна: свинска пържола на скара, свинско филе с ароматни билки, колбаси с подправки, отлично с дивеч.
Потенциал на съхранение: до 10 години.

Продутори ди Мандурия, Produttori di Manduria

Пулия, Puglia

Бяло, White

Какво е това? Отбележете "Запомни ме" за достъп до вашата пазарска кошница на този компютър, дори ако не сте влезли.