“Adora” Negroamaro & Malvasia Nera Salice Salentino DOC Riserva - 750ml от BNKWines.bg
“Adora” Negroamaro & Malvasia Nera Salice Salentino DOC Riserva - 750ml от BNKWines.bg
“Adora” Negroamaro & Malvasia Nera Salice Salentino DOC Riserva - 750ml от BNKWines.bg
“Adora” Negroamaro & Malvasia Nera Salice Salentino DOC Riserva - 750ml от BNKWines.bg
“Adora” Negroamaro & Malvasia Nera Salice Salentino DOC Riserva - 750ml от BNKWines.bg

“Adora” Negroamaro & Malvasia Nera Salice Salentino DOC Riserva - 750ml

Купи “Adora” Negroamaro & Malvasia Nera Salice Salentino DOC Riserva - 750ml, произведено от Produttori di Manduria от BNKWines.bg

„Адора“ идва от италианския глагол “adorare” – обожавам. Това вино с красиво име носи в себе си идеята за обожествяването на гроздовия сок, нектара на боговете. Прави се от стари, над 30 годишни лозя, които са отглеждани като Alberello (формиране на лозата в храстовидна форма), една от най-старите и естествени форми за лозарството, която преди хилядолетия гърцитe са използвали.

28,90лв.
156,06лв. (6 x 750ml)
10% отстъпка за кашон
Тип вино:Червено Вино
Производител:Produttori di Manduria
Реколта:2019
A.B.V.:14
Държава:Italy
Регион: Пулия Саличе Салентино DOC (Puglia Salice Salentino DOC)
Грозде: Негроамаро 85%, Малвазия Нера 15%

“Адора” Негроамаро & Малвазия Нера Саличе Салентино Ризерва

Негроамаро е сорт типичен за Пулия или по конкретно за района на Саленто, който на карта изглежда като „тока“ на ботуша на Италия. От него се правят едни от най-добрите местни червени вина, особено в съчетанието му с ароматния сорт Малвазия Нера – практика типична за Саличе Салентино. Името на сорта идва от латинската дума „негро“ или черен и „амаро“. При втората част има спорове дали „амаро“ е значещо на италиански „горчив“ или идва от гръцката дума „мавро“, което отново означава „черен“. Т.е. смислово не е „черено-горчив“, а „ черно – черен“. И ако второто е вярно, може би става въпрос за древният сорт, описан от историците, известен като „мерум“, дошъл от Мала Азия в Европа преди около 8000 години.

Цвят: рубиненочервено с леки гранатови нюанси.
Аромат: интензивен и интригуващ нос с нотки на черни череши, подкрепени с леки балсамови аромати и подправки като канела, черен пипер и карамфил, тютюн и нюанси на препечно.
Вкус: свежо и сухо на вкус, ароматно и хармонично, кадифена атака, продължена от добра структура. Гладки и спокойни танинин, леко пикантно накрая.
Отлежаване: Използва се грзоде от стари лозя, изцяло ръчен гроздобер. Винификацията протича при терморегулирана алкохолна ферментация и отлежаване за 6 месеца в големи бъчви от славонски дъб.
Температура на сервиране: 16°-18°
Съчетание с храна: свинска пържола на скара, свинско филе с ароматни билки, колбаси с подправки, отлично с дивеч.
Потенциал на съхранение: до 10 години.