Дуро е най-старият и един от най-важните винарски региони в света. Намира се в Североизточна Португалия, в рамките на басейна на река Дуро, заобиколен от скалисти планини, които създават много специфична почва и климатични характеристики.
Различните надморски височини, слънчевите експозиции и разнообразието от сортове грозде са условия за отглеждане на отлично грозде, от което се произвеждат вина с високо качество.
Цвят: Впечатляващ и изкусителен лилав цвят
Аромат: Концентриран с мощни аромати. Аромата е с интензивни парфюми на горчив шоколад, касис и сладко от малини.
Вкус: Притежава изключително балансирана структура с огромна сила на финала – запомнящо се вино, което чака да бъде открито.
Винификация: Беритба през месец септември. Изцяло ръчен гроздобер и транспортиране в малки касетки. Ферментация в резервоари “Lagar”. Ферментацията протича при приблизително 28-30⁰C като преди това гроздето изцяло се мачка с крака. Отлежава две години в стари бъчви.
Температура на сервиране: Да се отвори два часа преди сервиране и внимателно да се декантира. Сервирайте между 17 и 18⁰C. Съхранявайте бутилката настрани, на хладно, сухо и тъмно място.
Съчетание с храна: Винтидж Порт, това са напитки за консумация след хранене.
Препоръчваме да ги съчетаете със сирене като „стилтън“ или „горгонзола“, но можете да ги включите и в ястие, като комбинирате например „Пепър Стек“ с млад винтидж .
Потенциал на съхранение: 15 години и повече.