Дуро е най-старият и един от най-важните винарски региони в света. Намира се в Североизточна Португалия, в рамките на басейна на река Дуро, заобиколен от скалисти планини, които създават много специфична почва и климатични характеристики.
Различните надморски височини, слънчевите експозиции и разнообразието от сортове грозде са условия за отглеждане на отлично грозде, от което се произвеждат вина с високо качество.
Цвят: Бледо жълт, цитрусов, със зеленикави отблясъци.
Аромат: Носът се отваря към страхотен букет от плодове и ядки.
Вкус: Усеща се балансиран и плодов, с дълъг и сложен завършек.
Винификация: Беритба през месец септември. Изцяло ръчен гроздобер и транспортиране в малки касетки. Ферментацията протича при контролирана температура като предварително ципите на гроздето биват отделени, а мацерацията се случва при температура 24-26⁰C.
Отлежава средно 4-5 години в бъчви.
Температура на сервиране: Да се сервира като аперитив охладено до 8- 10⁰C
Съчетание с храна: Идеално вино за аперитив или в комбинация с различни предястия, съчетава се също добре с плодови десерти.
Потенциал на съхранение: 10 години и повече.