Дуро е най-старият и един от най-важните винарски региони в света. Намира се в Североизточна Португалия, в рамките на басейна на река Дуро, заобиколен от скалисти планини, които създават много специфична почва и климатични характеристики.
Различните надморски височини, слънчевите експозиции и разнообразието от сортове грозде са условия за отглеждане на отлично грозде, от което се произвеждат вина с високо качество.
Цвят: С красив, жизнен, рубинен цвят
Аромат: отлични аромати на червени плодове с нотки на подправки и какао
Вкус: Усеща се обемно на вкус, с кръгли танини. Комплексен букет и хармоничен и дълъг финал.
Винификация: Беритбата се случва между 20 септември и 13 октомври. Мацерацията протича в неръждаема стомана “Lagares” при 24-26⁰C.
Отлежава 4 години в обработени бъчви. Бутилира се нефилтриран. Годишно се произвеждат около 26 000 бутилки.
Температура на сервиране: Да се отвори два часа преди сервиране и да се декантира. Сервирайте между 17 и 18⁰C. Съхранявайте бутилката настрани, на хладно, сухо и тъмно място.
Съчетание с храна: Подходящо за вегетарианска и веганска диета.
Насладете се на любимите си сладолед с червени горски плодове, меки сирена, или самостоятелно в края на вашата вечеря в компанията на този прекрасен късно бутилиран Винтидж.
Потенциал на съхранение: 15 години и повече.
Относно реколтата: „ След суха зима имахме проливни дъждове март, април и май, понякога локални. Силният пролетен дъжд винаги е предизвикателство и са необходими усилия за контролиране на късната мана, за да се гарантира реколтата, която поради лошите условия на цъфтеж вече е оскъдна. В този момент очаквахме значително забавяне на узряването, в даден момент беше по- дълго от месец! Август дойде много горещ с температури вариращи в някои дни между 40 и 45⁰C.
Високите температури продължиха и през септември. Октомври беше по-мек и продължи без дъжд и в комбинация с хладни нощи позволи възстановяване на зреенето и по-добър баланс на мъстта. Бавната виндима (бавно прибиране на реколтата) направи възможно да се постигне отличен баланс на бялото грозде и да се изчака много доброто узряване на червеното грозде от лозя с по-висока надморска височина. Така че, въпреки ниските добиви, ние сме много доволни от свежестта на белите вина и концентрацията и баланса на червените вина.“