Cuvée Sir Winston Churchill 2015 - 750ml

"My tastes are simple, I am easily satisfied with the best", Sir Winston Churchill

„Вкусовете ми са прости, лесно се задоволявам с най-доброто“. Сър Уинстън Чърчил

От Пол Роже създават специалното „Кюве Престиж“ в почит на Сър Уинстън Чърчил. Легендарният министър-председател на Великобритания е бил голям привърженик на вината на Пол Роже. Още през 1908 г. Уинстън Чърчил купува първата си бутилка от легендарното Шампанско. Любовта му към напитката се увеличава след успешен обяд с британския посланик във Франция, няколко месеца след освобождението на Париж. На обяда е сервирано Пол Роже, реколта 1928, което силно впечатлява всички гости и особено Чърчил. Още повече, че сред гостите е красивата и привлекателна Одет Пол-Роже. След тази среща Чърчил и Одет създават трайно приятелство, което продължава до смъртта на Чърчил през 1965 г.

Легендата разказва, че Чърчил е изконсумирал около 42000 бутилки Шампанско Пол Роже през целия си живот. Според Ричърд Джулин, журналист на свободна практика и водещ световен експерт за Шампанско, има само две вина от Шампан, които той оценява като съвършени – Пол Роже от 1928 година и Билекар-Салмон от 1959 година.
559,90 лв.
Информация
Тип вино Пенливо Вино
Изба Pol Roger
Държава Франция
Регион Champagne
Област Шампан (Champagne)
Информация
Разфасовка 750ml
Реколта 2015
Сорт Пино Ноар и Шардоне
Алк. % 12.5%

Cuvée Sir Winston Churchill 2013

Кюве Сър Уинстън Чърчил 2013

 

Цвят: Красив златно-жълт цвят, разчупен от елегантен и постоянен поток на съвършено фини мехурчета.

Аромат: Носът се отваря към нотки на подправки и черен пипер. Следват динамични усещания за черни плодове, показващи фината концентрация и плътност на виното. Сложността е очевидна: букет от сушени плодове и лешник, покрит с нотки на екзотични плодове. Ароматите са особено открити и впечатляващи.

Вкус: На небцето нотките на захаросани плодове се съчетават с нотки на сладкиши, бриош и какао. Възхитително структурирано заради по-големият дял на Пино Ноар, който придава богат и мек вкус и необходимата тежест, която очакваме от това легендарно Кюве.

Отлежаване:

Мъстта претърпява два пъти „дебурбаж“ (утаяване) - първият път, веднага след пресоването на гроздето, вторият – в иноксовите ферментатори на ниска температура при 6°C за период от 24 часа. Бавната и студена ферментация при контролирана температура под 18°C се извършва в стоманени съдове, като всеки сорт и всяко крю се винифицират отделно. Вината претърпяват пълна млечно-кисела ферментация преди окончателното смесване. Вторичната ферментация се извършва в бутилка при 9°C постоянна температура в най-дълбоките изби на Пол Роже (33 метра под нивото на град Еперне), където виното се съхранява и подлага на изцяло ръчен ремюаж (въртене на бутилката), което днес е рядкост за производството на вино в Шампан. Много финият и устойчив мус, с който Пол Роже е известен, се дължи изцяло на тези дълбоки, хладни и влажни изби. Отлежаването с утайки е 8 години. След бутилирането, готовите вина отлежават минимум 3 месеца в избата.

Температура на сервиране: 8°-10° Съчетание с храна: благородно вино за най-изисканите трапези.

Потенциал на съхранение: над 30 години.

Какво е това? Отбележете "Запомни ме" за достъп до вашата пазарска кошница на този компютър, дори ако не сте влезли.