Рипасо е вино като никое друго. На първо място цялото грозде, от което се прави е отгледано спазвайки изцяло органични практики. На второ място, и тук е магията, това е вино, което ферментира два пъти. Вече готовата Валполичела се смесва с ципите от пресовано и използвано за Амароне сушено грозде. Мацерацията или престоя на ципите с виното е за 5 дни. Следват 12 месеца отлежаване във френски дъбови бъчви от Алие.
Аромат: На носа аромати на свежи черни череши, подправки.
Вкус: Благоуханно и с добра киселинност, небцето е изпълнено с вкус на череши и сладко, но и с много пипери и ревен.
Отлежаване: От 3 до 6 месеца за Валполичелата в бъчви от френски дъб Алие от 20 хектолитра и 12 месеца за Рипасо в бъчви от 900 литра от френски дъб от Алие.
Температура на сервиране: 12°-14°
Съчетание с храна: Идеално е в комбинация с червено месо и паста или с ризото «Ал’изолана» с наденица Веронезе и черен пипер. Може да се съчетава с месни деликатеси, които са преминали дълъг период на зреене, както и с шунка Пата Негра и Серано.
Потенциал на съхранение: Благодарение на структурата си това вино има добър потенциал за стареене над 10 години.
Грациано Пра, Graziano Prà
Валполичела, Valpolicella
Червено, Red
Въпроси
Какво е това? Отбележете "Запомни ме" за достъп до вашата пазарска кошница на този компютър, дори ако не сте влезли.