Район: Puglia
Video Thumbnail

Продутори ди Мандурия

Майстори на Примитиво от 1932г.

„Продутори ди Мандурия“ или „Консорцио Продутори Вини“ е основано като дружество през 1928 година, когато малка група „просветени“ винари решават да се обединят около най-скъпоценния сорт на района – Примитиво ди Мандурия. Първоначалното име е „Федерацията на вината“, докато през 1932 година дружеството официално добива юридически статут на кооператив и се превръща в една от най-силните институции на района с името “Consorzio Produttori Vini e Mosti Rossi superiori da taglio per la zona di Manduria”.

Управлението на избата се характеризира с впечатляваща стабилност. От създаването до днес е имало само 5 председатели. През цялото си съществуване избата има една цел – увеличаване на обема на произведеното вино от Примитиво ди Мандурия и разкриване на огромния потенциал на тези вина на световната винена сцена. Като резултат понастящем притежава 900 ха собствени лозя.

Години наред вината от района са изпращани в Северна Италия и дори във Франция да подобряват техните вина, на които липсвала сила, мощ и цвят. Управителите на „Продутрори ди Мандурия“ са хората променили историята на Примитиво ди Мандурия като създават вина като Лирика, Еледжия, Сонето, Мадригале, които освен успеха в Италия, приковават вниманието на световната винена критика, която бързо дава на избата титлата „Маестри ди Примитиво“.

Днес освен, че избата е там, където е построена през 1932 година, тя е сертифицирана като „Устойчива компания“ от E-QUALITAS, зради своята ясна визия, внимание към околната среда и силно регионално значение. Сградата е отворена за посещения, като голяма част от нея е превърната в музей, който пресъздава историята на винената култура на района.

Голямото въвеждане на Примитиво на пазарите в Италия и света започна когато през 1932 г. в Мандурия е основан Consorzio Produttori Vini.
Дизайнът на проект, който се оказа важен: концентрацията на гроздето в тези земи в ефективна и адекватна структура за винопроизводство и маркетинг.