Район: Alsace

Албер Ман:

Традиция и Биодинамика от Елзас

Албер Ман се намират във Ветолсайм, близо до град Колмар, Елзас. Има документи, които удостоверяват за семейното винопроизводство още от 17 век. Имотът с площ от 23 хектара (разделен на около 100 парцела) днес се управлява от братята Морис и Жаки Бартелме и съпругите им Мари-Клер и Мари-Терез. През 2012 година двамата брята получават престижното отличие от авторитетното френско списание за вино „Revue de Vin de France” за най-добър винопроизводител. Робърт Паркър и Антонио Галони ги поставят в Топ 3 на производителите от Елзас.

Съществено за избата е използването на органични методи и биодинамични практики. Това прави лозарството по-скъпо, по-трудоемко, но дава най-чисто отражение тероара и собствената му идентичност. Философията при правенето на вино е изцяло „занаятчийска“ – отглеждат се прецизини добиви, за да се получи грозде с повишена зрялост и високо качество. Основният мотив е да бъдат възможно най-близо до природата и както казват братята: „Ние не добавяме нищо към виното, нито пък отнемаме“ и още „Виното е паметта на гроздето, то е способно да предаде вкусът на земята.“ Вината на Албер Ман са с ниско съдържание на сулфити, много фини, точни, чисти, най-ярък пример за изключителност от един изключителен район, какъвто е Елзас.

Собствениците Морис и Жаки Бартелме от Домейн Алберт Ман са направили толкова много страхотни вина през последните няколко години, че не са далеч от оспорването на първото място сред най-добрите три изби от този приказен винен район (Елзас).

Робърт Паркър, винен критик и главен редактор на бюлетина The Wine Advocate.