Район: Paris

Дюк дьо Пари:

Пенливо и празнично

Ла Компани Франсез де Гран Вен (Compagnie Française des Grands Vins) е най-големият производител на пенливи вина в Европа. През 1909 година, Южен Шарма основава компанията и създава „методът Шарма“. Това е метод за производство на пенливо вино, където вторичната ферментация протича в обезопасен, голям съд (за разлика от Шампанското, където вторичната ферментация протича в бутилка). Тази практика „демократизира“ пенливите вина, прави ги по-достъпни и отваря много възможности. Шарма основава първото в света производство на пенливо вино в околностите на Париж в град Турнан-ан-Бри. Новият, по-евтин от шампанското, но качествен продукт, бързо спечелва световната столица тогава, и от там се разпространява по целия свят. През 1970 година във Висембур, Елзас, компанията създава изба, която е изцяло ориентирана за износ и по-лесен достъп към Централна и Източна Европа. От 1988 година старата Къща Мезон Вьов Амио от Лоара, известна със своите Кремани от Лоара, стратегически се присъединява към Ла Компани Франсез. Днес компанията има капацитет да произвежда по 33 000 бутилки на час и е лидер в предлагането на качествени пенливи вина на европейския и световния пазар.

Южен Шарма е учен и изобретател, който усъвършенства през 1907 г. техниката на правене на пенливи вина в затворени ферментатори. "Методът Шарма" се състои във вторична ферментация, която превръща вече готовото вино в пенливо вино и това прави революция в производството на шумящи вина.

Дико дьо Вен, Френски речник за виното